fbpx
Вода за офиса

Как да изберем диспенсър за питейна вода за офиса и за дома?

Видове водни диспенсъри и 5 критерия за избор

Питейна вода от чешмата? По-скоро не. Вкусът, цветът и мирисът на водата от чешмата отдавна не удовлетворяват нуждите ни от чиста и вкусна вода за пиене, затова масово прибягваме до диспенсъри за питейна вода в офиса и у дома.

Тук ще ви разкажем накратко кои са предимствата и недостатъците на всеки вид диспенсър за питейна вода, като се надяваме да ви улесним в избора на най-оптимално, ефективно, удобно и устойчиво решение за достъп до качествена вода за пиене в офиса, за бизнеса, на работното място или у дома.

Започваме с видовете диспенсъри за питейна вода, които ще срещнете.

Видове диспенсъри за питейна вода за офиса и за дома

 

Диспенсърите за питейна вода на пазара са основно два вида:

 1. Диспенсъри за вода с галони с минерална или трапезна вода;
 2. Диспенсъри за вода с вградена филтрираща система за пречистване на чешмяната вода                                    

Филтриращите диспенсъри също имат своите две разновидности в зависимост от системата за пречистване на чешмяна вода, която използват:

2.1. Филтриращи диспенсъри за вода с обратна осмоза

2.2. Филтриращи диспенсъри за вода с ултрафилтрация

Първо ще разгледаме плюсовете и минусите на двата основни вида водни диспенсъри, следвайки 5 основни критерия.

Филтриращ диспенсър за пречистване на вода от чешмата

ИЛИ диспенсър за вода с галони?

 

 1. Външен вид на диспенсъра за вода

Изискванията ни за естетика на пространството, в което прекарваме деня си, стават все по-високи. Избирайки диспенсър за вода, не можем да пропуснем външния му вид, което е и първото нещо, което забелязваме. В общия случай диспенсърите, филтриращи чешмяна вода, предлагат по-модерен, изчистен и елегантен дизайн, както и различна големина на диспенсъра според потреблението на вода в офиса или у дома.

            ИЗВОД

При този критерий всичко е въпрос на вкус – следвайте вашия.

 

 1. Качество на питейната водата от диспенсъра

Когато говорим за качество на водата, факторите, които са от значение, са свързани със състава на питейната вода, която потребяваме в офиса или у дома.

Филтриращите диспенсъри използват чешмяна вода, която се пречиства, преминавайки през редица филтри и мембрани. Пречистването на водата става на момента – с натискане на копчето на филтриращия диспенсър за вода, свързан с водопровода в офиса, на работното място или вкъщи. Голямото предимство на филтриращите диспенсъри е, че питейната вода, която получаваме от тях, е течаща и затова – винаги прясна.

При диспенсърите с галони водата застоява в пластмасови бутилки и никога не е прясна. Другият недостатък на престояващата в пластмасова бутилка вода е опасността от наличие на микропластмаса в питейната вода, която консумираме ежедневно, а това не е препоръчително за здравето.

            ИЗВОД

Филтриращите диспенсъри за вода предлагат по-високо качество на питейната вода за офиса и за вкъщи.

 1. Удобство на диспенсъра за вода при употреба           

Филтриращите диспенсъри нямат нужда от обслужване.

Всъщност имат, но то не е грижа на потребителя.

Обслужването на филтриращите диспенсъри е свързано със смяна на филтри и допълнителни процедури, които се извършват веднъж на няколко месеца от специализиран екип на фирмата, от която сте закупили или наели филтриращия диспенсър за питейна вода в офиса или у дома.

Освен това при филтриращите диспенсъри никога не се налага да купувате или поръчвате галони с вода. Водата е винаги налична и достъпна за всички, защото е от централното водоснабдяване.

Диспенсърите с галони имат нужда от обслужване.

Ако вие сте натоварени с тази задача, следните стъпки вероятно са ви познати:

 • Следене на количествата галони с вода в офиса или у дома;
 • Поръчка на галони с вода за дома или офиса;
 • Зареждане на вода в диспенсъра – смяна на тежки туби и галони;
 • Складиране на пълни и празни галони с вода

            ИЗВОД

Филтриращите диспенсъри предлагат по-приятен и удобен достъп до питейна вода за всички в офиса или в домакинството.

 1. Разходи за питейна вода

Месечните разходи за питейна вода зависят пряко от броя на хората в офиса или в домакинството, които използват диспенсъра.

            При диспенсърите с галони за вода цената е на галон за определени литри, така че спрямо броя галони, които сменяте месечно, можете да изчислите и какъв е разходът ви за питейна вода всеки месец. 

            При филтриращите диспенсъри достъпът до пречистена вода за пиене е неограничен. Повечето фирми, които отдават под наем филтриращи диспенсъри, имат фиксирана месечна такса, която не се влияе от потребяваните количества и включва пречистването на чешмяната вода + периодичното обслужване на диспенсъра. Това улеснява осчетоводяването и прогнозирането на разходите за питейна вода в офиса, в домакинството или в споделеното работно пространство.

            ИЗВОД

Ако сравните месечната такса при наем на филтриращ диспенсър с месечния разход за галони с вода и вземете предвид качеството на водата както и спецификите при обслужване на диспенсъра, то сами ще откриете най-оптималното решение за вашето индивидуално потребление на питейна вода в офиса, у дома, на работното място или за бизнеса.                                

 1. Устойчиво потребление на питейна вода в офиса и у дома                                       

Тъй като диспенсърите с галони за вода, използват еднократна пластмаса, както и прeдполагат разходи за транспортиране, то изборът на такъв тип потребление на питейна вода води до увеличаване на въглеродния отпечатък в атмосферата.

            ИЗВОД

Нуждата от устойчиво потребление на питейна вода налага допълнителни алтернативи, които до голяма степен се предлагат от филтриращите диспенсъри за вода.

След като филтриращите диспенсъри за вода печелят симпатиите ни, то нека разберем повече за техните две разновидности, за да прецизираме избора си.

Филтриращите диспенсъри  пречистват питейната вода от водопровода по два основни начина – с ултрафилтрация (UF) и с обратна осмоза (RO). Ще разгледаме предимства и недостатъци на двата вида филтриращи диспенсъри според 2 основни критерия – качество на питейната вода и екологично потребление на питейна вода от диспенсъра.

Филтриращ диспенсър за вода с ултрафилтрация (UF) ИЛИ

с обратна осмоза (RO)? 

 1. Качество на питейната вода при UF и RO системите за пречистване

Ултрафилтриращите диспенсъри и диспенсърите за пречистване на вода с обратна осмоза имат различен принцип на работа и мембрана, която пропуска до различна степен веществата, разтворени във водата. Това се отразява пряко и на качеството на питейната вода, която достига до нас през съответния диспенсър.

                   Пречистване на водата с обратна осмоза (RO)

Филтриращата мембрана за обратна осмоза има размер на порите около 0,0001 микрона. След като водата премине през филтър за обратна осмоза, тя по същество вече е чиста питейна вода.

Освен че отстранява всички органични молекули и вируси обаче, обратната осмоза премахва и повечето минерали, които присъстват във водата. Обратната осмоза отстранява едновалентни йони, което означава, че обезсолява водата и променя киселинността й.

                   Пречистване на водата с ултрафилтрация (UF)

Ултрафилтриращата система за пречистване на питейна вода изтласква водата през мембрана с големина на отворите 0,02 микрона. Само напълно пречистената питейна вода и разтворените в нея минерали преминават през ултрафилтриращата мембрана.

За разлика от системите за пречистване на вода с обратната осмоза, ултрафилтрацията запазва полезните минерали, като същевременно филтрира бактерии, вируси, паразити и всичко, застрашаващо здравето ни и отличния вкус на водата.

                   ИЗВОД:

Системата за пречистване на вода с обратна осмоза осигурява най-голяма степен на филтрация на питейната вода за офиса и дома, тъй като RO мембраната има най-малкия размер на порите, но това ниво на филтрация не винаги е необходимо или предпочитано.

Системата за пречистване на вода с ултрафилтрация (UF) запазва полезните соли и минерали, които RO системата за филтрация премахва. Ултрафилтриращите диспенсъри запазват и киселинно-алкалния баланс (PH) на филтрираната питейна вода.

От гледна точка на водно качество и човешко здраве, ултрафилтриращите диспенсъри (UF) за вода предлагат по-здравословен избор и по-добро качество на питейната вода за дома и офиса.

                   

 1. Екологично потребление на питейна вода в офиса и в домакинството

Излагаме някои факти, засягащи спецификите на работа на двете филтриращи системи от екологична гледна точка:

 • Ултрафилтриращата система работи при ниско налягане на водата (стандартното от водопровода в офиса или у дома), докато системата за пречистване на питейна вода с обратна осмоза се нуждае от усилвателна помпа, за да увеличи водния поток, което е допълнителен разход на ресурс.
 • Освен това диспенсърите за вода, които работят с техногологията ултрафилтрация, пречистват 100% от водата от водопровода, докато при филтриращите диспенсъри с обратна осмоза се забелязват големи загуби – често за получаване на 10 л пречистена вода с обратна осмоза са нужни 30 л вода от водопровода. 

                   ИЗВОД

Ултрафилтрацията на питейна вода често се предпочита пред RO системата, защото при пречистване на питейна вода с ултрафилтрация се забелязва по-оптимално използване на ресурсите. Това прави ултрафилтриращите водни диспенсъри (UF) по-екологичния избор за достъп до чиста и вкусна питейна вода за офиса или домакинството. В допълнение – диспенсърите работят с нисък разход на енергия.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

От всичко, казано до тук, можем да обобщим предимствата на ултрафилтриращите диспенсъри за пречистване на питейна вода за офиса и за дома, като се надяваме да сме ви били полезни.

 

Предимства на пречистващите диспенсъри за вода с ултрафилтрация (UF)

 

 • Неограничено количество и постоянен достъп до питейна вода
 • Балансиран и здравословен състав, отличен вкус и качества на пречистената вода
 • Без ангажимент към обслужването на филтриращия диспенсър
 • Фиксирана месечна такса, предвидими и оптимизирани разходи
 • Без галони и пластмаса, по-нисък въглероден отпечатък и загуби на вода

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Можете да се свържете с екипа на АкваСпот за допълнителна информация, както и за безплатен тест на ултрафилтриращ диспенсър за висококачествена питейна вода както за офиса, така и за дома. В случай че не сте доволни от услугата, то за нея не дължите нищо и не сте обвързани с нея занапред.

Услугата ни за наем на ултрафилтриращи диспенсъри за вода е предпочитана от малки и големи бизнеси и семейства, които се чувстват отговорни към екологичните проблеми на планетата, към качеството на питейната вода, която споделят с колеги, партньори и семейство, както и към качеството на обслужването, което екипът ни гарантира.

2 + 9 =

0 Comments